Kolossen på Rhodos

Kolossen på Rhodos
Kolossen på Rhodos anses vara ett av världens sju underverk från antiken och utgör en av de mest kända och populära sevärdheterna på Rhodos.

Kolossen på Rhodos byggdes cirka 300 år f. Kr som en hyllning över att man vunnit ett krig mot Cypern som något hade belägrat Rhodos några år tidigare. När statyn stod klar reste den sig omkring 30 meter över havet och var cirka 18 meter bred i botten. Detta gjorde statyn till en av de största statyerna under dess period, antiken.

Kolossen på Rhodos föreställer den nakna guden Titan Helios som man ansåg var Rhodos beskyddare. På den högra sidan av Helios fanns en fackla med eld, något man inspirerats av när man byggde exempelvis Frihetsgudinnan långt senare.

Dessvärre stod kolossen på Rhodos intakt under så kort tid som 54 år. År 226 f. Kr ägde nämligen en större jordbävning rum som förstörde mycket av staty. Jordbävningen förstörde även stora delar av staden, däribland hamnen.

Under 800 år låg resterna av statyn kvar på marken, vilket i sig blev en sevärdhet och många besökte platsen bara för att beskåda de omkringliggande statydelarna. Ptolemaios III erbjud sig att bygga upp kolossen på Rhodos, men efter att stadens invånare hade rådfrågat oraklet Delfi avböjde man erbjudandet. Man var rädd att Helios skulle känna sig kränkt om detta skedde.

Under 600-talet erövrade araber ön och enligt Theopanes såldes resterna från kolossen på Rhodos till en judisk köpman från Edessa. Köparen ska sedan ha brutit ner delarna och fraktat dessa (som var gjorda av brons) med hjälp av 900 kameler till sitt hem. Theopanes är den anda källan till denna version av historien, men anses bland många vara den sanna versionen. Dessutom bygger många efterkommande historier som uppkommit långt därefter, på denna version av vad som hände med statyresterna.

I modern tid har man länge diskuterat om man ska återuppbygga kolossen på Rhodos så som den än gång kan ha sett ut. Många menar att detta skulle öka turismen avsevärt, men samtidigt räknar man med att ett sådant projekt skulle kosta upp emot 100 miljoner euro! Än så länge har man därför ej tagit detta beslut.

Välkommen

Varmt välkommen till den nya sajten om Rhodos i Grekland. Vi kommer att regelbundet lägga in fler spännande artiklar för dig som drömmer dig hit.

Dagens väder

22°C

Uppdaterat 2024-05-27

Väderprognos

Se väderprognosen för Rhodos inför din resa.

Besök Rhodos stad

En riktig sevärdhet som rekommenderas varmt.

Party i Rhodos

En guide över det pulserande nattlivet på ön.