Symi

Symi
Symi är en liten pittoresk ö som ligger omkring 2 timmar med båt från Rhodos. Du tar dig hit antingen på egen hand eller genom att boka en resa via ett charterbolag.

Det går att besöka ön över dagen med arrangerade utflykter från bland annat Mandrakihamnen som ligger i Rhodos stad. Är du på Symi under bara några timmar rekommenderas det att du besöker några lokala keramiker och juvelerare. Här kan du fynda vackert handgjorda konstverk! Symi är mest känt för sin trevliga hamnstad Gialos och hit tar dig de flesta dagsutflykter.

Den närmaste stranden utanför Gialos på Symi, heter Nos Beach. Man tar sig hit genom att promenera cirka 15 minuter och den är ofta mycket välbesökt, framför allt av endagsgäster. En liten taverna ligger i anslutning till stranden för den som blir hungrig under sitt besök.

Det vanligaste sättet att ta sig fram på Symi är genom att åka badbåt, och inte med bil eller moped. Detta beror på att de största delarna av ön har gropig terräng och är svåra att ta sig fram på. Istället kan du enkelt ta badbåtar som avgår från Gialos hamn till stränderna Agios Georgios, Nanou, Agia Marina samt Agios Nikolaos. Det rekommenderas särskilt att du besöker Agios Georgios som ligger i slutet av ett berg. En del menar att denna strand är bland de vackraste de sett. Det anordnas dagsutflykter till ett flertal andra härliga stränder på Symi och vanligen ingår lunch. Vid hamnen i Gialos kan du få mer information om sådana utflykter.

Bland det vackraste med Gialos på Symi, är de färgstarka husen i neoklassisk stil. Dessa är byggda från hamnen och uppför sluttningen som staden ligger på, upp till de äldre stadsdelarna. Nere vid hamnen finns flera alternativ vad gäller barer, restauranger, kaféer samt souvenirbutiker. Under högsäsongen är dessa kvarter oftast mycket välbesökta, med upp emot 1500 förbipasserande turister per dag! Under dessa perioder är priserna vanligen högre och servicen sämre, varför det rekommenderas att du besöker Symi och framför allt Gialos före eller efter högsäsongen, som främst varar under juli-augusti.

Chorio är en annan mysig by värd att besöka. Den är egentligen en egen ort, men är idag mer eller mindre ihopväxt med Gialos och nås enkelt till fots via den långa trappan Kalistrata. I Chorio är tempot lugnare och turisterna färre. Här kan du promenera längs med trånga gränder, äta på någon av de gästvänliga tavernorna och beundra de gamla byggnaderna i området.

Välkommen

Varmt välkommen till den nya sajten om Rhodos i Grekland. Vi kommer att regelbundet lägga in fler spännande artiklar för dig som drömmer dig hit.

Dagens väder

23°C

Uppdaterat 2024-05-27

Väderprognos

Se väderprognosen för Rhodos inför din resa.

Besök Rhodos stad

En riktig sevärdhet som rekommenderas varmt.

Party i Rhodos

En guide över det pulserande nattlivet på ön.